VISITOR

Pada pendapat anda antara yang berikut manakah teknologi yang paling mengagumkan ?

Berita Harian: Mutakhir

FASA BULAN

10 NEGARA PENGUNJUNG TERTINGGI

free counters

KATEGORI TEKNOLOGI

Pengikut

cara buat blog

loceng basikal yang menggunakan bateri

30 Jun 2010

    Electric Soundbell ialah loceng yang menggunakan bateri yang boleh digunakan untuk basikal. Ia mempunyai 4 mode bunyi dengan 3 step volume yang boleh dipilih.Kenyaringan bunyinya boleh mencapai 110dB. Ia dijual dengan harga 19.39 Euro . 

Sumber / Maklumat lanjut :

Mercedes Benz mempamerkan Prototaip Supercar SLS AMG Versi Elektrik

    Supercar SLS AMG versi elektrik ini dinamakan SLS AMG E-Cell. Mengikut standard, ia menggunakan enjin 6.3 liter V8 yang menghasilkan  571 kuasa kuda. Namun, enjin tersebut digantikan dengan 4 motor elektrik yang diletakkan berdekatan roda dan terintegrasi oleh reduction gears untuk menggerakkan ke empat-empat roda tersebut dengan tenaga yang dihasilkan 526 kuasa kuda. Tenaga elektrik tersebut berasal daripada 400-volt, liquid-cooled high-voltage lithium-ion battery pack yang boleh diisi semula. Ia dikatakan dapat memecut dari 0- 100km/j dalam masa 4 saat. Beberapa sumber menyatakan kereta ini akan mula dijual pada tahun 2015 .

imej : otakku.com

imej : otakku.com

imej : otakku.com

imej : otakku.com


Sumber / Maklumat :


teknologi berkaitan kenderaan :

Monster Vision Max 3D : Cermin Mata 3D Untuk Semua jenama TV 3D

29 Jun 2010

    Monster Vision Max 3D ialah cermin mata 3D yang didakwa yang pertama di dunia yang boleh digunakan untuk menonton semua jenama TV 3D. Sebelum ini, pengguna perlu menggunakan cermin mata 3D tertentu untuk menonton tv 3D jenama tertentu untuk berasa lebih selesa .Cermin mata ini juga diperbuat daripada bahan yang ringan dan berkualiti dan selesa dipakai untuk jangkamasa yang lama.Harganya USD249.95 dan akan dijual mulai September ini .

PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
Sumber / Maklumat lanjut :

Q8 Mobile Watch : Jam Tangan Telefon Dengan 2 Sim Kad

28 Jun 2010

    Watch Cellular Phone Q8 Mobile Watch Dual Sim Cards adalah jam tangan telefon dari China dengan 2 sim kad. Ia dilengkapi dengan skrin sentuh 1.33 inci yang menyokong full screen handwriting input, kamera 2 MP, Bluetooth, MMS, video dalam 3GP dan MP, menyokong incoming call vibration, video dengan full screen dan lain-lain .

imej : otakku.com

imej : otakku.com

imej : otakku.com


Sumber / Maklumat lanjut :

Teknologi berkaitan :


VIOlight Cell Phone Sanitizer : Alat Untuk Membunuh Kuman Pada Telefon Bimbit

26 Jun 2010

    VIOlight Cell Phone Sanitizer adalah alat untuk membunuh kuman dan bakteria yang direka khusus untuk telefon bimbit dan gadget kecil seperti pemain mp3, Bluetooth headset, PDA dan lain-lain. Alat ini menggunakan kuasa 3 bateri AA dan dapat membunuh bakteria termasuk E coli dan virus selesema H1N1 menggunakan sinar UV dalam masa 3 minit. Harganya sekitar USD49.99 dan dijangka akan dijual mulai Oktober ini .


imej : gearlog.com


Sumber / Maklumat lanjut :


Pesaing iPhone - Sony Ericsson Xperia X10

24 Jun 2010

    Sony Ericsson telah memperkenalkan Sony Ericsson Xperia X10. Ia merupakan handphone yang menpunyai touchscreen TFT capasitive 4 inci dengan prosessor Qualcomm Snapdragon 1GHz dan OS Android 1.6. Ia dilengkapi dengan kamera 8 MP yang menyokong geo-tagging, pengesan wajah / senyuman, image stabilization, autofokus dan flash. Selain menyokong GPS ia juga dilengkapi Wifi, HSDPA, HSUPA, Digital kompas, Google search, Maps, Gmail, Facebook, Twitter, Youtube dan lain-lain Untuk mengetahui spesifikasi lengkap klik di sini .

imej : kassa9.com

imej : kassa9.comSumber / Maklumat lanjut :

  Tegosolare : Atap Genting Yang Dipasang Panel Solar

  21 Jun 2010

      Tegosolare ialah atap genting biasa dari segi bentuk dan bahan tetapi pada permukaannya dipasang panel solar yang terdiri daripada 4 sel solar (photovoltaic cells) .Panel ini saling berhubung antara satu dengan yang lain. Kelebihannya ialah apabila terdapat genting yang pecah, kita tidak perlu mengganti kesemuanya,hanya menggantikan yang pecah sahaja. Dengan tegosolare dari semasa ke semasa panel yang lebih tinggi teknologinya juga mudah untuk diganti. Setiap atap berkeluasan 40 m persegi boleh menghasilkan sekitar 3 kW .

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com

  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
  Sumber / Maklumat lanjut :

  EPI Life :Handphone Dengan Pengukur Denyutan Jantung

      EPI Life merupakan handphone pertama di dunia yang mempunyai ECG (electrocardiogram) built in iaitu pengukur denyutan jantung. Ia telah direka oleh Singapore company Ephone International. Data yang diambil akan dianalisa oleh sepasukan kardiologist.Beberapa perkhidmatan lain yang berkaitan juga disediakan. Untuk perkhidmatan ini, bayaran bulanan dikenakan sebanyak S$99 untuk pelan terhad (terhad 10 data ECG yang boleh dikirim) dan pelan tanpa had sebanyak S$300. Ia juga boleh digunakan untuk memonitor tekanan darah, glukosa dan kolestrol dimana data tersebut boleh diakses melalui internet dengan teknologi yang disebut EPI Virtual Health Folder. Handphone ini boleh didapati di Singapore, Malaysia dan HongKong dengan harga S$498 .


  Sumber / Maklumat lanjut :

  HP Dan Yahoo Bekerjasama Untuk Menghadirkan Iklan Di Printer

      HP dengan kerjasama Yahoo melalui jaringan iklan (Yahoo Advertising Network) merancang untuk menghadirkan iklan ke printer. Ini mungkin berlaku kerana pada ketika ini printer telah mempunyai koneksi internet dan ditambah dengan kemampuan printer HP yang mampu mencetak dengan mengirim ke alamat emel tertentu. Sekiranya rancangan mereka berjaya dilaksanakan, HP dan Yahoo akan mencetak iklan yang sesuai dengan target mereka pada printer anda .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  imej : otakku.com


  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
  Sumber / Maklumat lanjut :

  Belkin Conserve Valet : Pengecas Yang Menjimatkan Elektrik

      Belkin Conserve Valet merupakan pengecas elektrik yang akan memutuskan aliran elektrik secara automatik apabila bateri telefon bimbit anda telah terisi penuh. Ia menyediakan 4 buah port USB yang mana ia mampu untuk mengecas 4 buah telefon bimbit atau gadget yang menggunakan kabel USB untuk mengecas dalam satu masa. Kini kebanyakan telefon bimbit dapat disambungkan ke komputer / laptop menggunakan kabel USB. Selain menjimatkan elektik, ia juga kelihatan kemas walaupun 4 telefon bimbit sedang dicas secara serentak . Ia berharga USD39.99 .

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com


  Sumber / Maklumat lanjut :

  Kaca / Cermin Tingkap Yang Menghasilkan Tenaga Elektrik

  18 Jun 2010

      Kaca / Cermin tingkap yang menghasilkan tenaga elektrik ini ialah Chin Hua Solar Window. Ia merupakan sebuah kaca tingkap lutsinar dengan panel solar yang dapat menghasilkan tenaga elektrik. Tahap lutsinar kaca tingkap ini mempengaruhi tenaga elektrik yang dihasilkan. Namun, tenaga elektrik yang dihasilkan tidak sebesar panel solar biasa dan memerlukan masa yang lebih lama untuk menghasilkan tenaga elektrik yang lebih besar.

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com


  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
  Sumber / Maklumat lanjut :

  Bangunan Untuk Dihuni / Apartment Tertinggi Di Dunia Dibina Di Mumbai, India

  16 Jun 2010

      Bangunan untuk dihuni atau mungkin boleh dipanggil apartment yang didakwa tertinggi di dunia yang sedang dibangunkan ini ialah World One. Ia bakal mempunyai ketinggian melebihi 450m dan mempunyai 117 tingkat. Dengan ketinggian tersebut, World One akan mengalahkan apartment tertinggi sebelumnya di Australia iaitu Q1setinggi 323m. Pembinaannya dijangka selesai sekitar tahun 2014 dengan kos USD450 juta. Bilik yang paling murah dijual mulai USD1.5 juta dan yang paling mahal USD12 juta .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com

  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
  Sumber / Maklumat lanjut :

  Software Untuk Memilih Foto Terbaik

      Software untuk memilih foto terbaik ini ialah Morpho Smart Select yang diperkenalkan oleh Morpho. Inc. Software ini membantu dalam memilih foto yang terbaik yang diambil oleh kamera digital. Software ini memilih berdasarkan kepada beberapa faktor termasuklah kontras warna, kedudukan objek atau orang dalam imej, senyuman seseorang dan fokus . Kualiti senyuman ditentukan dengan menganalisis dari sudut mata dan mulut seseorang dan dibandingkan dengan data base hasil daripada kajian tentang senyuman yang telah dikumpulkan. Software ini mempunyai beberapa mode seperti pet mode dan portrait mode.Ia juga akan  terinstall pada telefon bimbit tertentu di Jepun.
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot.com


  Sumber / Maklumat lanjut :

    

  Alat GPS Yang Memaparkan Peta Di Cermin Hadapan Kenderaan

      Alat GPS yang memaparkan peta di cermin hadapan kenderaan ini ialah Springteq Wego Heads Up Display  Navigator. Ia akan memaparkan peta di cermin hadapan kenderaan iaitu lebih kurang 1 m di hadapan pemandu. Remote Control untuk alat GPS ini boleh diletakkan di stereng kenderaan. Gambar yang terpapar pada cermin hadapan kenderaan berukuran 4.5 inci.Model yang lebih murah berukuran 3.5 inci. Tahap kecerahan paparan peta tersebut boleh disesuaikan. Ia akan diumumkan lebih lanjut pada hujung tahun ini .

  imej : gizmag.com

  imej : gizmag.com  Sumber / Maklumat lanjut :

  Panasonic Memperkenalkan Camcoder HD Paling Ringan

  12 Jun 2010

      Panasonic memperkenalkan Panasonic HDC-TM35 iaitu camcoder HD yang didakwa paling ringan di dunia. Ia mampu merakam video dalam format 1080p AVCHD ke SD, SDHC atau SDXC dengan kapasiti sehingga 32GB. Ia mempunyai ciri Panasonic IA zoom yang membolehkan zoom sehingga 23 x, mikrofon 2 channel untuk mengurangkan suara angin dan dapat merakam stereo dengan kualiti Dolby Digital, pengenalan wajah dan lain-lain. Ia boleh didapati dalam warna putih, ungu, keemasan dan hitam. Ia akan dipasarkan di Jepun mulai 1 Julai .
  Sumber / Maklumat lanjut :


  Logitech Memperkenalkan Webcam HD dengan Gambar 10 MP

      Logitech memperkenalkan Logitech Pro C910 iaitu webcam yang menyokong 720p HD. Ini merupakan 1 daripada 4 webcam baru yang diperkenalkan oleh Logitech. Ia dilengkapi perisian panggilan suara, dual mic untuk menghilangkan noise dan dapat mengambil gambar 10MP.Ia dapat digunakan untuk membuat panggilan video melalui skype, MSN video, yahoo dan lain-lain namun harus memenuhi keperluan minimumnya dan menggunakan internet yang pantas .Harganya USD100 dan tersedia pada bulan Ogos .

  imej : gizmodo.com

  imej : gizmodo.com

  imej : kassa9.com
  Sumber / Maklumat lanjut :

  Samsung Memperkenalkan Samsung I9000 Galaxy S

  10 Jun 2010

      Samsung telah memperkenalkan Samsung Galaxy S iaitu handphone keluaran samsung yang dianggap pesaing kepada iPhone. Ia dilengkapi dengan skrin WVGA Super AMOLED 4 inci, OS Android 2.1, kamera 5MP dengan autofokus,geotagging,touch fokus dan pengesan senyum, perakam video HD, HSDPA, Wifi, GPS, Bluetooth 3.0 dan lain-lain .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  imej : kassa9.com  Sumber / Maklumat lanjut :


  Motorola Memperkenalkan Smartphone Android Berkamera 8 MP Dengan Xenon Flash

  09 Jun 2010

      Motorola memperkenalkan Milestone XT720 iaitu sebuah smartphone Android berkamera 8 MP dengan xenon flash. Ia didakwa merupakan yang ternipis dan yang pertama untuk Android yang mempunyai xenon flash. Ketebalannya 10.9mm dan dilengkapi dengan touchscreen kapasitif 3.7 inci, sistem operasi Android 2.1 Eclair juga menyokong video HD, 8GB micro SD, accelerometer, proximity sensor dan lain-lain .

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com

  imej : otakku.com  Sumber / Maklumat lanjut :


  Apple Memperkenalkan iPhone 3GS 8GB

      Apple telah memperkenalkan iPhone 3GS 8GB berharga USD99 (dengan kontrak di US). Kini iPhone boleh didapati dengan harga yang lebih murah. Harga iPhone kini ialah iPhone 3GS 8GB berharga USD99, iPhone 4 16GB berharga 199USD, iPhone 4 32GB berharga USD299 ( dengan kontrak AT & T ) .Untuk mengetahui perbandingan antara iPhone 3GS 8GB dengan iPhone 4 klik di sini .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  imej : kassa9.com

  Sumber / Maklumat lanjut :

  Apple Memperkenalkan IPhone 4

  08 Jun 2010

      Apple telah memperkenalkan iPhone 4 dengan beberapa spesifikasi dan ciri baru bagi iPhone. Ia menggunakan iOS 4 (nama baru iPhone OS 4.0). Ia dilengkapi dengan skrin jenis baru yang bernama Retina Display dengan resolusi 4 kali lebih tinggi daripada iPhone 3GS. Ketebalan iPhone 4 ini hanya 9.3 mm. Ia mempunyai kamera 5 megapiksel LED flash dengan 5 kali digital zoom dibahagian belakang dan kamera depan untuk chat video (Face Time), merakam video HD 720p, prosessor Apple A4, 3 Axis Gyro dan lain-lain. Baterinya tahan sehingga 7 jam talk time 3G, 10 jam untuk browsing dengan wifi dan menonton video serta 40 jam untuk mendengar muzik. 2 warna disediakan iaitu hitam dan putih. Harganya USD199 untuk 16GB dan USD299 untuk 32GB ( dengan kontrak di US).Ia tersedia mulai 24 Jun di US, UK, Jerman dan Perancis.Untuk maklumat lanjut klik di sini .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  imej : kassa9.com
  Sumber / Maklumat lanjut :

  Acer Memperkenalkan Acer Liquid E Ferrari

  07 Jun 2010

      Acer memperkenalkan Acer Liquid E Ferrari iaitu handphone acer eksklusif  berwarna merah dengan logo Ferrari. Ia mempunyai touchscreen kapasitif 3.5 inci WVGA, prosessor Snapdragon 768 Mhz, OS Android 2.1, kamera 5 megapiksel dengan autofokus,GPS dan geo-tagging, mikro SD 8GB, pelbagai wallpaper dengan tema Ferrari dan lain- lain .Untuk maklumat lanjut klik di sini .

  imej : kassa9.com

  imej : kassa9.com

  Sumber / Maklumat lanjut : 
  Ferrari 458 Dengan Tema Nighthawk 117

  06 Jun 2010

      Inilah kereta Ferrari 458 dengan tema Nighthawk 117. Nighthawk 117 merupakan pesawat pengebom milik tentera udara US. Ia mempunyai warna yang menyerupai pesawat Nighthawk 117.Kepantasannya boleh mencapai sehingga 325km/j dengan hanya 3.4 saat untuk memecut dari 0-100km/j.  Kereta ini menggunakan enjin V8 4.5 liter. Terdapat beberapa grafik tulisan yang menunjukkan peringatan pada bahagian tertentu pada kereta ini antaranya "Beware of Jetblast, "No Handhold, "Do not Paint"  dan lain-lain. Harganya sekitar 169,545 PoundSterling .
  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot

  Sumber / Maklumat lanjut : 

  Viliv Memperkenalkan Komputer Tablet Viliv X10

  05 Jun 2010

     Viliv Memperkenalkan komputer tablet Viliv X10. Ia mempunyai touchscreen kapasitif 10 inci, OS Android 2.1, SD kad reader, HDMI, USB, Wifi, menyokong game 3D, video HD dan lain-lain .  PENULIS : ilmublogspotdisebar.blogspot
  Sumber /Maklumat lanjut :

  Related Posts with Thumbnails